Народна дипломатія: взаєморозуміння і співпраця

Ассамблея Диаспора Мира: «Ничего кроме правды и мира»
17.10.2019
В США открыли памятник Героям Небесной Сотни
19.10.2019
Show all

Народна дипломатія: взаєморозуміння і співпраця

Делегація молодих політиків, дипломатів і журналістів України зустрілася

з американськими політиками.

Зараз стало очевидним значення особистих зустрічей політиків, громадських і релігійних діячів різних країн. Це важливо для діючих представників влади різних рангів і рівнів, причому, як для тих, хто займається суто політичною діяльністю, так і для тих, хто безпосередньо керує господарсько-економічною сферою і займається бізнесом або громадською діяльністю. Покращуючи діалог між країнами, такі зустрічі дають їм певні підказки на майбутнє, надають можливість якомога більше дізнатися один про одного. Народна дипломатія – це дорожня карта до взаєморозуміння, поваги і співпраці.

Асамблея діаспор світу, головний офіс якої розташований в Нью-Йорку, спільно з лідерами етнічних громадських організацій та офісами американських федеральних, штатних і міських політиків, розробили спеціальну програму «Народна дипломатія: взаєморозуміння і співпраця». Програма підготовлена, для політиків і громадських діячів, зокрема, з країн пострадянського простору, які зацікавлені у встановленні міцних ділових відносин з США.

Особливе значення ця програма має для України, яка практично знаходиться в стані війни, окупації своїх територій, корупції влади і різкого падіння економіки.

На початку квітня 2016 року в рамках програми «Народна дипломатія: взаєморозуміння і співпраця» Асамблея діаспор світу й Український Інститут політичної освіти організували візит молодих політиків – депутатів міських і обласних рад, бізнесменів, господарників, слухачів Дипломатичної Академії України, представників засобів масової інформації, яким була надана унікальна можливість зустрітися і поговорити з американськими політиками вищого рангу в Вашингтоні, Нью-Йорку і Олбані.

Делегацію очолював Директор Українського Інституту політичної освіти, Голова Бюджетної комісії Київської міськради Андрій Странніков.

Нью Йорк

Ділова частина візиту почалася в недільний день, 3 квітня з відвідин … України, а точніше української Місії в Організації Об’єднаних націй, де членів делегації ознайомили з діяльністю Представництва. Особливо було відзначено зростання значення української дипломатії в зв’язку з тим, що недавно Україна стала непостійним членом Ради Безпеки ООН. Це накладає особливу відповідальність на державу і її дипломатичну службу не тільки в питаннях, що стосується непростого становища самої України, але і в питаннях безпеки в усьому світі.

На наступний день делегація була прийнята контролером Нью-Йорка Скотом Стрингером (City Comptroller Scot Stringer), який є головним фінансовим босом міста. З огляду на те, що керівник української делегації Директор Українського інституту політичної освіти Андрій Стражников є також депутатом і головою Бюджетної комісії Київської міської ради, бесіда з Скотом Стрингером була дуже важлива і цікава. Піднімалися питання складання та виконання міського бюджету, аудиту, боротьби з корупцією, пенсійних програм і використання пенсійних грошей, структури і штату офісу Контролера, взаємовідносин з мером і Міською Радою. Це була серйозна професійна розмова. Було прийнято рішення про надання консультаційної допомоги фахівцями офісу Контролера українським колегам.

В цей же день члени делегації були прийняті Президентом Брукліна Еріком Адамсом (Brooklyn Borough President Eric Adams). Як завжди гостинний господар Брукліна розповів про діяльність його офісу, про роль іммігрантів і представників різних етнічних груп у розвитку міста, про організаційні та фінансові взаємини Брукліна і Нью-Йорка. Ерік Адамс відповів на запитання членів делегації, що стосуються демократичних принципів місцевого самоврядування, що особливо важливо зараз для великих і малих населених пунктів України. Особливу увагу він приділив важливості підвищення якості та доступності всіх видів освіти. Президент також зазначив, що Бруклін може по праву вважатися столицею української Америки, в якому проживає близько 200 тисяч вихідців з України, зокрема з Одеси, Києва, Дніпропетровська, Львова та інших міст. На зустрічі була досягнута домовленість вивчити питання про можливість і доцільність встановлення побратимських відносин між Брукліном і одним з міст України, зокрема обговорювалися столиця України Київ, а також Одесса, Дніпропетровськ та Львів.

Увечері члени делегації були почесними гостями NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotation) – головного офісу електронної біржі. Гостям розповіли, що якщо раніше NASDAQ була місцем проживання виключно технологічних компаній, то зараз «там є все підряд». Всього три тисячі компаній. Тут контроль здійснює не одна людина на акцію, а цілий фінансовий інститут на кілька акцій. Тобто, ризик неадекватного ходу акції набагато менше, ніж на NYSE. В кінці робочого дня делегація взяла участь в церемонії закриття біржі – Closing Bell Ceremony, причому на величезному екрані біржі було написано «Ukrainian Interparliamentary Delegation. April 4, 2016 ». Цікаво, що в ролі гостинного господаря на біржі виступав представник української діаспори пан Юрій Трайпупенко (Jurij Trypupenko),який вільно розмовляє українською мовою.

Олбані

Наступного дня, 5 квітня, був цілком присвячений зустрічам в Асамблеї, а точніше, Сенаті штату Нью-Йорк в м. Олбані. Після огляду одної з найкрасивіших і ошатних урядових будівель штатних законодавчих зборів США, члени делегації були прийняті лідером більшості в Сенаті штату сенатором-республіканцем Джоном Фленаганом (Senator John Flanagan), який після бесіди та обміну думками, в конференц-залі запросив членів делегації в зал засідань Сенату, де сам розповів про історію, структуру, особливості цілі та завдання штатного самоврядування. Сенатор зазначив, що з п’яти найбільш пріоритетних напрямків роботи Сенату, на першому місці стоїть освіта.

Потім делегація була прийнята лідером меншості в Сенаті штату Нью-Йорк сенатором-демократом Девідом Карлуччи Senator David Carlucci), який поінформував присутніх членів української делегації про створення в Сенаті не зовсім звичайної незалежної коаліції, в яку входять п’ять членів Демократичної партії, в тому числі і він сам. Ця коаліція голосує за ті закони і резолюції, які вона вважає найбільш правильними і потрібними народу штату, в незалежності від того, сенатори від якої партії висунули ці законопроекти, від Республіканської або Демократичної. Члени делегації зустрілися з усіма сенаторами, які входять в цю унікальну групу. До речі,на зустрічі  була присутня   сенатор Дайна Савіно (Senator Diane Savino),яка представляє виборців 23-го округу Брукліна і Стейтен Айленда, де розташувалося багато російськомовних жителів. Пройшов обмін думками з питань партійної політичної демократії, штатного самоврядування, взаємодії партій в законотворчому процесі, в прийнятті бюджету, які в даний час розглядався в Асамблеї.

Після цього члени делегації були запрошені в зал засідань Сенату штату, де вже почалося чергове засідання. Після того, як головуючий повідомив, що в залі присутня делегацїя з України, всі сенатори встали і тривалими оплесками вітали почесних гостей. Керівнику делегації Андрію Странннікову була вручена Резолюція Сенату штату Нью-Йорк (Proclamation of the State of New York), в якій сенатори, крім привітання, висловили свою підтримку і повагу народу України. Копію цієї резолюції були вручені кожному члену делегації. Слід зазначити, що тут, в Сенаті штату Нью-Йорк, як і на електронній біржі NASDAQ, делегацію супроводжував представник української діаспори молодий і енергійний юридичний помічник Сенатора Девіда Карлуччи пан Пітер Раковський (Legislative Aide Peter Rakowsky).

Вашингтон

Найважливіша частина візиту української делегації відбулася у Вашингтоні 7 квітня. На Капітолійському Пагорбі членів делегації  прийняли три американських Сенатора, а в офісах ще двох сенаторів члени делегації зустрілися з їхніми помічниками і радниками, зокрема з юридичних питань, проблем національної безпеки і міжнародного співробітництва.

Сенатор з штату Айова республіканка Джоні Ернст (Senator Joni Ernst) є найяскравішою представницею молодого покоління американських політиків. Представляючи в Сенаті сільськогосподарський штат, вона є Головою Підкомітету з питань зайнятості та розвитку сільських районів і новітніх енергетичних технологій. Тому в ході бесіди з членами української делегації були порушені питання співпраці і створення спільних програм в галузі сільського господарства, зокрема створення виробництва біоетанолу з сільськогосподарської продукції, вирощеної на полях України.

До 2014 року Сенатор Джоні Ернст служила в званні підполковника в Національній гвардії, брала участь у військовій операції в Іраку. Цілком природньо, що вона також є членом Комітетів по армійській службі, а також з питань національної безпеки. Тому компетентну думку Сенатора Ернст в питаннях, що стосуються надання зброї Україні, фінансування і навчання української армії і організації безпеки були вислухані членами делегації з великим інтересом.

Делегацію України прийняв Голова Національного комітету Республіканської партії в Сенаті, член сенатського комітету з питань озброєнь, голова підкомітетів з комунікацій, технологій, інновацій, бюджету Сенатор Роджер Уікер (Senator Roger F. Wicker).

Будучи співголовою Гельсінської комісії і Головою Політичного комітету Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Сенатор Уікер добре знайомий з подіями на Україні. Як і багато сенаторів, він є прихильником активної підтримки України як в питаннях надання фінансової, так і військової допомоги. Сенатор вказав на той факт, що Президент США поки не підписав прийняте рішення Конгресу про надання Україні військової підтримки в повному обсязі. Сенатор висловив свої побоювання, що стосуються невиконання сторонами Мінських угод, що є обов’язковою умовою для вирішення конфлікту. Важливим моментом для майбутнього України є ефективне просування реформ і демократичних перетворень.

На зустрічі з одним з найстаріших членів Сенатського юридичного комітету та Головою підкомітету з імміграційних питань сенатором-республіканцем Джеффом Сішонсом (Senator Jeff Sessions) порушувалися питання, що стосуються законодавчої системи в США, ролі Конституції і Закону. Сенатори і його радники, які взяли участь в бесіді, відповіли на запитання членів української делегації, зокрема, що стосуються необхідності юридичних реформ на Україні, зокрема щодо реформування судів і прокуратури, створенні сучасної законодавчої бази, яка повинна створити правові умови для протидії корупції в демократичній державі. Сенатор також розповів про роботу підкомітету Сенату по федеральним судам, а також підкомітету з кримінальних злочинів і тероризму.

Крім вищеназваних зустрічей і бесід з американськими Сенаторами, члени делегації мали можливість взяти участь в обговоренні актуальних питань співробітництва та американо-українських відносин з радниками з юридичних питань і проблем безпеки Головою Комітету по закордонних справах Конгресу США сенатора Боба Коркер (Senator Bob Corker) і Голови підкомітету з космосу, науки і конкурентоспроможності та підкомітету з нагляду за діями Агентства федеральних прав і федеральних судів сенатора Теда Круза (Senator Ted Cruz). Експерти відповіли на питання і розповіли про можливі перспективи розвитку України і взаємин між двома країнами, зокрема з питань безпеки, територіальної цілісності, економічного зростання України.

У Вашингтоні для учасників делегації були організовані спеціальні тури по історичному будинку Конгресу США (US Congress) і фабриці з виробництва грошових знаків (Bureau of Engraving and Printing).

Крім Нью-Йорка, Вашингтона і Олбані, делегація також відвідала історичні місця Філадельфії, відчула природну міць і красу Ніагарського водоспаду, відпочила в Атлантік-Сіті …

Дуже важливо, що візит української делегації був першим в розробленій і організованій Асамблеєю діаспор світу програмі «Народна дипломатія: взаєморозуміння і співпраця». Рівень проведених у Вашингтоні, Олбані і Нью-Йорку зустрічей був максимально високим. Всі бесіди були цікаві, вони мали довірчий і відвертий характер.

Асамблея діаспор світу в своїх програмах враховує побажання різних категорій учасників, що представляють різні країни і регіони світу. За бажанням учасників можуть бути організовані зустрічі з журналістами, політичними експертами, директорами господарських департаментів мерій міст, а також з адвокатами, які спеціалізуються на міжнародному та американському національному корпоративному праві, а також фахівцями з імміграційного законодавства.

Протягом першого року дії програми «Народна дипломатія: взаєморозуміння і співпраця» Асамблея діаспори світу працює над створенням міжнародної експертної групи, до якої увійдуть найбільш активні і підготовлені учасники з різних країн. Вони братимуть участь в різних заходах (дискусіях, конференціях, Круглих столах) і даватимуть рекомендації урядам і парламентам, як своїх країн, так і США, з глобальних і локальних суспільно-політичнихі гуманітарних проблем з метою розвитку двосторонніх відносин між їх країнами і США . Програму підготували і провели, президент компанії Friedlander Group Езра Фрідлендер, колишній член Асамблеї штату Нью-Йорк, директор програм Асамблеї діаспор світу Алек Брук-Красний та Співголова Асамблеї діаспор світу Леонід Бард.

Михайло Немирівський

P.S. 26 березня Асамблея діаспори світу відправила в Україну 40-футовий контейнер з медичним обладнанням і матеріалами в якості гуманітарної благодійної допомоги медичним установам Черкаської області. Про цю акцію та її учасників ми обов’язково розповімо нашим читачам.