Візит делегацій з Одеси та Миколаєва до Прибузької ОТГ

Фантазии на пройденную тему
20.10.2019
Trailer – The Mystery of the Black Book
22.10.2019
Show all

Візит делегацій з Одеси та Миколаєва до Прибузької ОТГ

Як я вже повідомляла, 22 вересня 2019 року відбувся візит делегацій з Одеси та Миколаєва до Прибузької ОТГ з метою відвідування місць пам’яті, пов’язаних з Другою світовою війною та вшануванням жертв Голокосту. В рамках візиту у Богданівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів відбулося засідання за «круглим столом» за участю народного депутата України А.Чорноморова, голови Миколаївської обласної єврейської громади М.Д.Гольденберга, голови Асоціації колишніх в’язнів гетто та концтаборів Р.М.Шварцмана, працівників органів державної влади, місцевого самоврядування та представників громадських організацій, науковців, журналістів, митців та посланців американської єврейської громади на чолі з Президентом Нью-Йоркської Асоціації діаспор світу, вцілілим в’язнем Богданівського табору М.Биковим.

Теми, що піднімались під час «круглого столу» були досить різноплановими, однак безсумнівно актуальним та важливими.

Звичайно ж було порушене питання відновлення сплюндрованого пам’ятника жертвам Голокосту в Богданівці та більш широкої теми збереження подібних пам’ятників на території всієї України. Вони в більшості випадків були встановлені в різні роки релігійними юдейськими громадами та єврейськими громадськими об’єднаннями, однак випадки вандалізму змушують більш активно говорити про співпрацю з органами поліції, державної влади та місцевого самоврядування з метою вжиття превентивних заходів у захисті цих місць пам’яті..

Голова Доманівської районної ради Є.Осадчук запевнив, що понівечений пам’ятник в Богданівці буде приведений до ладу в найкоротші терміни. Вже дані відповідні доручення, створена спеціальна група, яка провела аналіз пошкоджень та визначається з джерелами фінансування. Перший заступник голови райдержадміністрації Н.Фалько запевнила, що районна влада надаватиме всю посильну допомогу в збереженні історичних пам’яток.

Також учасники “круглого столу” говорили і про можливі формати висвітлення інформації про події на території, що в роки Другої світової війни відносилась до Трансністрії, під час навчального процесу в школах, а також в пресі й на телебаченні. Виступаючі звертали увагу на виклики, що стоять перед науковцями щодо вписування пам’яті про жертв Голокосту в більш широкий загальнонаціональний контекст, а також на необхідність формування більш самокритичної культури пам’яті, що вимагає вивчення усього спектру ролей, що їх відігравали різні дієві особи національного минулого. Ці аспекти змушують на дивитись на історію воєн не з точки зору перемог і здобутків, а передусім як на страждання, зокрема й цивільного населення.

В цьому контексті повідомлення Міті Бикова про роботу над розробкою і встановленням у найближчій перспективі пам’ятника жертвам Голодомору у Богданівці, було сприйняте надзвичайно схвально всіма присутніми.

Працівники Миколаївського державного архіву звернулись до представників громадських організацій з проханням допомоги у вирішенні проблеми перекладів документів, що зберігаються в державних обласних архівах, Галузевому Державному архіві Служби безпеки України та архівах Румунії й Німеччини, і які б могли стати важливою джерельною базою для вивчення трагічних подій під час нацистської окупації українських земель у 1941-1944 роках.

Показово, що представники делегації з Ньою-Йорку переймались також і питаннями розвитку соціальної інфраструктури краю. Так Мітя Биков звернув увагу на проблеми Богданівської школи, що потребує капітального ремонту, заміни зовнішніх мереж каналізації, придбання нового шкільного автобуса для перевезення учнів тощо.

Не менш важливим на його думку є побудова мостової переправи через річку Південний Буг. Було зачитано звернення Патріка Дебуа, французького католицького пастора і Президента Асоціації “Yahad-In Unum” (“Яхад-Ін Унум”)*** до учасників «круглого столу» у якому він вказав, що відсутність належної транспортної інфраструктури унеможливлює відвідування делегаціями з різних країн Богданівського меморіалу.

Й дійсно, через відсутність мосту з с.Костянтинівки до с.Богданівка доводиться їхати кілька годин. Вирішити проблему може понтонний міст, однак для його побудови потрібно провести значну підготовчу роботу, акумулювати великі кошти, а можливо й залучити зайнятись пошуком іноземних інвесторів.

Заступник Костянтинівського сільського голови Ігор Латій завірив присутніх, що робота над підготовкою проектної документації на пристань та технічної документації на міст вже ведеться завдяки об’єднанню зусиль Прибузької ОТГ, Костантинівської селищної ради та Южноукраїнської атомної електростанції.

Зацікавлена і жвава бесіда точилась й після завершення засідання «круглого столу». Враховуючи обмаль часу, учасники обмінювались контактами, обговорювались нові форми взаємодії та домовлялись про нові зустрічі вже під час чаювання, гостинно запропонованого організаторами заходу.

Тож будемо очікувати отримання плідних результатів у вирішенні окреслених проблем.

*** “Yahad-In Unum” (“Яхад-Ін Унум”) організація, яка вже виявила понад 600 масових поховань і записала майже 1900 розповідей свідків. Головний офіс її знаходиться у Парижі. Матеріали, які знаходяться членами організації, стають експонатами постійної колекції Меморіального музею Голокосту.