Співпраця і взаєморозуміння між громадою і владою

О необходимости и перспективах сотрудничества лидеров мировых Диаспор
28.10.2019
Show all

Співпраця і взаєморозуміння між громадою і владою

Для мене було великою несподіванкою запрошення одного з лідерів української діаспори Джона Яресько (John Jaresko) взяти участь у Круглому столі, присвяченому американо-українським відносинам.

Мені, корінному киянину, доля України і стан американо-українських відносин за нової адміністрації не байдужі. Це не тільки простий людський інтерес, а й бажання надати хоч якусь посильну благодійну допомогу, а також, використовуючи методи народної дипломатії, організувати зустрічі, що сприятимуть взаєморозумінню і співпраці між США і Україною.

Нашій організації – Асамблеї діаспори світу, дещо вдалося зробити. Наприклад, до України був відправлений 40-футовий контейнер з медичним (госпітальним) обладнанням, приладами і матеріалами. У минулому році нам вдалося організувати зустрічі делегації молодих українських політиків, журналістів і юристів-міжнародників з сенаторами-республіканцями Джефом Сешенса – (Jeff Sessions – нині є Генеральним прокурором США – Ред.), Роджером Уікером (Roger Wiсker), Джоні Ернстом (Joni Ernst), а також з радниками сенаторів Боба Коркера (Bob Corker) і Тома Круза (Tom Cruz). Всі зустрічі, які відбулися в офісах сенаторів на Капітолійському Пагорбі, носили діловий довірчий характер. В Олбані, столиці штату Нью-Йорк, відбулися також зустрічі членів делегації з сенаторами штату, а на засіданні Сенату була зачитана Прокламація (Proclamation) про всіляку підтримку Україні. Про це докладно писалося в газеті RAZOM.

На заході виступав конгресмен-республіканець Пітер Роскем (Peter Roskam), який представляє у Вашингтоні виборців 8-го виборчого округу, де проживає багато представників української діаспори. Він нещодавно повернувся зі своєї чергової поїздки в Україну. Тому це засідання Круглого столу, що пройшло за участю лідерів української громадськості в St. Andrew Ukrainian Orthodox Cultural Center in Bloomingdale, було присвячено Україні та американо-українським відносинам.

Конгресмен розповів про свої враження від зустрічей в Києві, Львові та інших містах України, про отриману від урядових, парламентських і громадських джерел інформацію і, мабуть, про головне – свій лист, який він надіслав Держсекретарю США – пану Рексу Тіллерсону (Rex Tillerson).
До речі, копії цього листа конгресмен вручив кожному учаснику Круглого столу, завдяки чому редакція отримала можливість представити його своїм читачам.

У цьому листі, зокрема, висловлюється занепокоєння конгресмена питанням допомоги Україні американськими платниками податків. Це питання було поставлено паном Тіллерсоном на зустрічі Міністрів закордонних справ Великої сімки G-7.

Конгресмен Роскем чітко пояснив свою позицію з цього питання. Зокрема було зазначено, що Україна є наріжним каменем в глобальній боротьбі за свободу і демократію. Захищена і демократична Україна має першорядне значення для національної безпеки США і міжнародної стабільності. Це має вирішальне значення в продовженні нашого протистояння Росії в питаннях незаконної окупації Криму та військової агресії на Донбасі.

Конгресмен зазначив, що в той час, коли Україна знаходиться на передній лінії боротьби з російською експансією, претензії Путіна можуть не закінчитися тільки на її землях. Росія хоче захищати інтереси і безпеку етнічних росіян і взагалі всіх російськомовних жителів прибалтійських держав, впливати на політику Європи. Тому прийшов час посилити підтримку України, щоб ясно і чітко дати зрозуміти, що Сполучені Штати будуть потужно підтримувати ті країни, які прагнуть до свободи, демократичного правління і прав на самовизначення.

У своєму листі і виступі конгресмен Роскем нагадав, що необхідність надання Україні економічної і військової допомоги пов’язана також з Будапештським Меморандумом, відповідно до якого США, Великобританія і Франція спільно з Росією і Китаєм гарантували Україні суверенітет і територіальну цілісність в обмін на відмову України володіти ядерною зброєю. Агресію Москви проти України конгресмен Роскем назвав знущанням над цим Договором.

Пітер Роскем також є членом Ради директорів Національного Фонду за демократію, співголовою Ради (Caucus) республіканців у Конгресі зі зв’язків з Ізраїлем, що сприяє зміцненню американо-ізраїльських відносин. Конгресмен розповів про свої відвідини Ізраїлю, про те, що робить він і його колеги-республіканці в Конгресі для підтримки єврейської держави, про зустрічі з ізраїльськими парламентаріями, урядовцями, громадськими діячами. На мене справило гарне враження, висловлене Роскемом захоплення мужністю Натана Щаранського, з яким він зустрівся і довго розмовляв в Ізраїлі.

Хочу зазначити, що взявши участь в цій зустрічі, я побачив, що між лідерами української діаспори і конгресменом Пітером Роскемом встановлені довірчі ділові дружні стосунки, що сприяє розвитку громади і зростання її впливу не тільки в регіоні, але і в масштабах країни.
У цьому велика заслуга лідерів української громади, і, в першу чергу, пана Джона Яресько, якому я вдячний за несподіване, але дуже важливе запрошення.

Леонід Бард